Preventie ziekteverzuim

Natuurlijk wilt u het liefst allemaal productieve, goed functionerende medewerkers die graag naar hun werk gaan en zich volledig kunnen en willen inzetten. Als werkgever heeft u hierop meer invloed dan u misschien denkt.

Bijvoorbeeld door oog te hebben voor werkomstandigheden en door een open sfeer te creëren, waarin problemen en zorgen bespreekbaar zijn. Want als mensen gehoord en begrepen worden, is de kans op uitval kleiner.

Preventiespreekuur

Leidinggevenden zijn het eerste aanspreekpunt bij eventuele problemen of klachten. Maar soms spreken medewerkers liever een bedrijfsarts. Elke medewerker kan zonder tussenkomst van de leidinggevende een afspraak maken voor het preventiespreekuur.

Daar kunnen zij alles zaken bespreken die invloed hebben op gezondheid en welbevinden. Of het nou om problemen in de privésfeer gaat, een conflict op het werk of andere werkgerelateerde zaken waar iemand letterlijk ziek van kan worden.

De bedrijfsarts van Medicaris zet de medewerker in zijn kracht en helpt om weer in balans te komen. Waar nodig schakelt zij andere specialisten in, bijvoorbeeld voor een ergonomisch werkonderzoek of een onderzoek naar de arbeidsbelasting.

RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie)

Preventief verzuimbeleid start vaak met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Voor bepaalde bedrijven vanaf 25 medewerkers is een RI&E zelfs verplicht. De RI&E maakt de risico’s inzichtelijk op het gebied van gezondheid, arbeidsbelasting en arbeidsomstandigheden.

Deze analyse wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, waarmee Medicaris al jarenlang naar tevredenheid samenwerkt. Medicaris zorgt daarbij voor is bevoegd om zorg te dragen voor de verplichte onafhankelijke toetsing van de RI&E.

Periodiek medisch onderzoek (PMO)

Ter voorkoming van klachten kan Medicaris een periodiek medisch onderzoek (PMO) uitvoeren, dat is afgestemd op de arbeidsomstandigheden in uw bedrijf. Het PMO vindt meestal elke 4 jaar plaats en bestaat uit een fysieke onderzoek en een vragenlijst.

Het PMO is een uitstekend instrument om de arbeidsbelasting van uw medewerkers goed te volgen en om de gezondheid en lifestyle van uw medewerkers bespreekbaar te maken.